Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kaplan Üstüner tarafından ‘’Klasik Türk Şiirinden Esintiler’’ konulu konferans düzenlendi.

Fakültenin Büyük Amfi salonunda düzenlenen konferans, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan’ın açılış konuşmasıyla başladı ve sonrasında kürsüye çıkan Prof. Dr. Kaplan Üstüner, klasik Türk şiirinin önemli şairlerinin beyitlerinden verdiği örnekler üzerinden klasik Türk şiirinin karakteristik özellikleriyle ilgili bilgiler sundu.

Klasik Türk şiirinin ilk örneklerinin 13. Yüzyılda verilmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Üstüner, aşk başta olmak üzere yalnızlık, din, peygamber sevgisi, sosyal eleştiri temalı beyitlerin yazıldığını örnekler üzerinden günümüz Türkçesiyle açıkladı. Klasik Türk şiirinin Nabi, Fuzuli, Baki, Nedim gibi önde gelen isimlerinin altı asrı geçkin hayat serüveninde klâsik Türk şiirinin mimarları olduklarını ifade eden Prof Dr. Üstüner, “Bu şairler şiirlerinde aşkı ve dünyayı en güzel şekilde tarif etmişlerdir. Kimi zaman beşeri aşkı anlatmışlar, kimi zaman da ilâhî aşkı tanımlayıp sevgiliyi betimlemişlerdir. Bazen sultanlara methiyeler düzmüş, bazen de kendilerini şiir kimliğinde okuyucunun dikkatine sunmuşlardır’’ diye konuştu.

Konuşmanın ardından Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bürhan Akpunar tarafından Prof. Dr. Kaplan Üstüner’e plaket takdim edildi. Konferans toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.