1992 yılında Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan Fen – Edebiyat Fakültemiz Arkeoloji, Biyoloji, Coğrafya, Doğu Dilleri ve Edebiyatları, Fizik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri olmak üzere toplam 11 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde 1, Biyoloji Bölümünde 11, Kimya Bölümünde 8, Fizik Bölümünde 5 olmak üzere toplam 25 Laboratuvar bulunmaktadır.

Fakültemizde 29 Profesör, 29 Doçent, 30 Doktor Öğretim Üyesi, 5 Öğretim Görevlisi ve 21 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 öğretim elemanı kadrosu ile lisans eğitimi verilmekte olup, 240'i yabancı uyruklu olmak üzere toplam 2.622 öğrenci öğrenim görmektedir. Mezun olan öğrencilerimiz gerek kamuda gerekse özel sektörde birçok alanda istihdam edilmektedir.

Fakültemizin Erasmus Programı kapsamında İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Polonya gibi ülkelerle ikili anlaşmaları mevcuttur.

Fakültemizde Farabi Değişim Programı uygulanmakta olup, bu program ile öğrencilerimizin, öğrenci değişiminde anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir veya iki yarıyıl süresince eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmeleri amaçlanmaktadır.