21.10.2016 tarihinde Coğrafya bölümü 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk “Coğrafi Teknik Gezisi”ni Kadim Coğrafya Yukarı Mezopotamya’ya (Haran Ovası’ndan Tektek Platosu’na) gerçekleştirmiştir. Söz konusu gezi yaklaşık 170 km mesafelik olup, “Urfa-(45 km) Harran-(15 km) Bazda Mağaraları-(6 km) Han El-Ba’rür Kervansarayı-(15 km) Şuayip Şehri-(15 km) Soğmatar Antik Şehri -(70 km) Urfa” tarihi yerleri kapsamıştır. 
Gezi, sonbahar mevsiminin ortasına (21 Ekim) denk gelmesine rağmen, yaz mevsimini andıracak bir sıcaklıkta gerçekleşmiştir. Gezide ilk önce yemyeşil görünümünü yer yer solmuş beyaz gelincikleri andıran pamuk tarlaları arasında asfaltlı bir yoldan tarihi Harran’a gidilmiştir. 
Coğrafi Teknik Gezi boyunca sahada öğrencilerle birlikte gezi, gözlem, inceleme ve yer yer de görüşmeler yapılmıştır. Bazı önemli noktalarda geziye katılan hocalar tarafından bilgilendirmeler yapılmıştır. Söz konusu bu teknik gezi kapsamında Harran sit alanında Kümbet/Kubbe Evler, Harran Kale, Höyük, eski Harran Üniversitesi kalıntı alanı ve Hayati Harrani ziyaret edilmiştir. 
Harran’ın ardında tatlı bir eğimle ağaçsız ve yer yer ana kayanın çıplaklaştığı bir topografyadan Tektek Platosu’na geçilmiştir. Platoda sırasıyla Bazda Mağaraları, Han El-Ba’rür Kervansarayı, Şuayip Şehri ve Soğmatar Antik Şehri (Sogmatar teğet geçilmiştir) gezilmiştir. Kısacası bu gezi, bir anlamda, Kadim Yukarı Mezopotamya’da tarihin derinliklerine bir “Tarihi Coğrafya Gezi” niteliğinde olmuştur. 
Gezinin sonucunda bazı hususlara dikkat çekmek ve yetkili kurum ve kuruluşlara duyurmak için değerlendirmelerde bulunulmuştur: Söz konusu tarihi yerlerin -kısmen Harran hariç- neredeyse hiçbirinin bırakın restore edilmeyi; korumaya bile alınmamıştır. Harran Ovası’nda yol boyu bir köyde öğle vaktinde verilen yemek molası sırasında köydeki kız çocuklarının aileleri tarafından ilköğretimden sonra okula gönderilmedikleri ve hatta bir kısmının erken yaşlarda evlendirilmek zorunda bırakılmış olmasıdır. 
Söz konusu geziyi Yrd. Doç. Dr. Mehmet AKBIYIK ve Doç. Dr. Veysi GÜNAL organize etmiş; Doç. Dr. Sait ŞAHİNALP geziye katılarak katkı sunmuştur. Ayrıca geziye Yrd. Doç. Dr. Serdar AYTAÇ, Yrd. Doç. Dr. Hurşit YETMEN, Arş. Gör. Mehmet ÖZCAN katılmıştır. Yüksek lisans ve 3. Sınıf öğrencilerinden de yoğun ilgi ve katılım olmuştur.


 

BASINDA GEÇEN HABER

Tarihin derinliklerine coğrafi bir yolculuk (Ajans Ufa)

Harran Üniversitesi öğrencilerinden Tarihin Derinliklerine Coğrafi Bir Yolculuk (Balikligol)




 

BOLOGNA

 

FAKÜLTEMİZ TANITIM FİLMİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2021-2022 TANITIM FİLMİ

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ (ÖNERİ, İSTEK, ŞİKAYET, BİLGİ TALEBİ)

SOSYAL MEDYA